Je hebt een idee voor een evenement en inmiddels ook een geschikt ticketing systeem gevonden. Maar dan moet je nog mensen vinden die je tickets willen kopen. Het kan zomaar zijn dat je dan al op het idee bent gekomen om je festival of andersoortig evenement online te gaan promoten via bijvoorbeeld Facebook of een bannering campagne. Om een goede online campagne op te zetten zou je dan natuurlijk een online marketingbureau kunnen inschakelen. Maar als je met een beperkt marketingbudget zit kan het de moeite waard zijn om de promotie zelf uit te voeren. In dit artikel beschrijven we hoe je zelf een simpele online marketing campagne voor je evenement op kan zetten.
Strategie
Een basis marketingstrategie die voor vele evenementen toe te passen is, is het See, Think, Do, Care (STDC) model van Google. Het STDC model maakt onderscheid tussen vier verschillende fases waarop je je marketingboodschap aan kan passen. Aangezien elke fase een eigen doelgroep heeft die zich op een andere plek in de conversiefunnel bevindt zal je ook de KPI’s daarop aan moeten passen. Zo is het heel logisch dat personen binnen de See fase nog niet gelijk een ticket kopen. Als KPI voor de see fase zou je dan bijvoorbeeld kunnen denken aan het bereik, of de engagement van bezoekers op je website. Het eerder aangehaalde artikel van Google geeft een aantal mooie voorbeelden van KPI’s per fase.
Een manier waarop je dit model in zou kunnen zetten is een brede bannering / social campagne voor de See fase. Tijdens deze fase kan je globaal aangeven om wat voor evenement het gaat. In de daaropvolgende Think fase die je via remarketing richt op mensen die de website kort bezocht hebben zou je kunnen tonen waarom mensen een ticket moeten kopen. In het geval van een festival zou dat de line-up kunnen zijn, of bij een workshop wat specifiek geleerd wordt. Als je met een beperkt budget werkt zal je zien dat de remarketinglijsten zich niet heel snel vullen. Je kan er daarom voor kiezen de See fase ook voor niet bezoekers na een bepaalde periode af te laten lopen en het Think promotiemateriaal te tonen. Wanneer mensen serieuze interesse hebben getoond (bekijken line-up, agenda, tarieven pagina’s) dan wordt het tijd dat ze een ticket gaan kopen. Deze personen bevinden zich in de Do fase. Je boodschap zal nu iets zijn in de richting van “Zorg dat je het evenement niet mist, koop je tickets alvast online” met een duidelijke call-to-action gericht op verkoop of inschrijving. De Care fase lijkt wellicht minder interessant omdat je je ticket al verkocht hebt. Toch liggen ook hier nog kansen. Zo kunnen deze personen bijvoorbeeld hun vrienden of collega’s nog tippen over het evenement. In deze fase heb je de kans om je klanten promotors te maken.
Om de verschillende KPI’s per fase door te meten kan je gebruik maken van Google Analytics. Bezoek de beginners handleiding voor Google Analytics om daarmee aan de slag te gaan.
Kanalen
De keuze aan kanalen waar via je promotie materiaal weg kan zetten is reuze. Zo kan je kiezen uit bekende kanalen zoals Facebook, Instagram, YouTube of het Google Display Netwerk. Maar afhankelijk van type evenement en doelgroep, plus eventuele informatie die je al van ze hebt, kan ook een LinkedIn of mailing campagne interessant zijn.
Dankzij de uitgebreide profielen die Facebook van zijn gebruikers heeft is het hier mogelijk om heel gericht te adverteren. In onderstaande afbeelding is een voorbeeld zichtbaar van een doelgroep targetting voor de see fase van een dance festival. Hiermee bereik je alle mensen binnen Nederland in de leeftijdsklasse van 18 t/m 40 jaar oud die geïnteresseerd zijn in dancemuziek. Voor een kleinschaliger evenement zou je kunnen kiezen voor een radiustargeting rondom de feestlocatie. Zo voorkom je dat je advertentie getoond wordt aan mensen waarbij de kans klein is dat ze een ticket kopen vanwege de afstand. Facebook geeft in de rechtkolom direct een indicatie van de hoeveelheid personen die je kan bereiken bij de huidige instellingen.
Tip: Maak je doelgroep voor de see fase niet te klein. Door de doelgroep ruimer te houden krijgt het Facebook algoritme de kans om optimalisaties van de campagne door te voeren.
Als je aan de slag wilt met het adverteren op Facebook kan je aan de hand van de beginnershandleiding die ze aanbieden je eerste stappen zetten.
Instagram is een dochteronderneming van Facebook. Via dit kanaal heb je dan ook dezelfde targeting mogelijkheden als op Facebook. Het is echter goed om er in je promotiemateriaal rekening mee te houden dat Instagram een stuk visueler ingesteld is dan Facebook. Waar je in Facebook met een specifieke advertentietekst goede kans maakt dat deze gelezen wordt is die kans op Instagram aanzienlijk kleiner. Een mooi actiefoto op het podium zal je wellicht een hoop likes opleveren, maar zorgt er niet voor dat degene die de foto ziet iets wijzer is over het evenement. Door details zoals een datum of locatie in de afbeelding te vermelden schep je al een stuk meer duidelijkheid. Overdrijf dat echter niet, als je teveel tekst gebruikt in Instagram (of Facebook) afbeeldingen kan dat je bereik beperken. Een voorbeeld van een goede balans is te vinden in de afbeeldingen die Simplon gebruikt. Daar wekt de afbeelding net genoeg nieuwsgierigheid om verder te lezen.
Tip: Video’s zijn voor de eerdere fases (see en think) erg geschikt door de hoge zichtbaarheid op Instagram, maar ook op Facebook.
YouTube
Op YouTube adverteren is o.a. interessant omdat je via het Trueview format enkel hoeft te betalen per weergave van je video. Klikken mensen de advertentie te snel weg (advertentie overslaan na 5 seconden) dan betaal je niet voor die vertoning. Daarnaast biedt YouTube net als Facebook verregaande targeting mogelijkheden op basis van interesses en/of demografische gegevens van de gebruikers.
Om te adverteren op YouTube heb je een Google Ads account en een geschikte video nodig. Je kan gebruikmaken van verschillende typen advertenties. Een veelgebruikt format is de bumper ad, dit zijn de 6 seconden durende advertenties die voorafgaand, of tijdens een lange video, vertoond worden. Zorg er in je video, net als op Instagram, voor dat de belangrijke informatie in beeld gebracht wordt. Maak je gebruik van een skipable (na 5 seconden over te slaan) advertentie? Zorg er dan voor dat de belangrijkste boodschap zich in het begin van de video bevindt. Ook op YouTube zelf worden een aantal tips gedeeld voor het maken van een video en verspreiden daarvan.
Als je op zoek bent naar handvatten voor het maken van goede videocontent is het een aanrader om het YouTube Creators kanaal eens te bekijken.
Google Display Netwerk
Het kanaal waar je misschien wel het grootste bereik tegen beperkte kosten kan behalen is het Google Display Netwerk (GDN). Advertenties vanuit dit netwerk kan je bijvoorbeeld op sites zoals Buienradar, telegraaf of ad.nl tegenkomen.
Het nieuwste advertentieformaat, de responsieve display advertenties, maken het eenvoudig om snel een setje banners te maken. Wil je zelf volledig in de hand hebben hoe je advertenties getoond worden? Dan kan je kant en klare banners in vaststaande formaten aanleveren. Veel gebruikte formaten zijn onder andere de onderstaande:
- 300 x 250
- 336 x 280
- 728 x 90
- 300 x 600
- 160 x 600
Gemiddeld wordt er vanaf de desktop eens per 300 vertoningen op je advertentie geklikt. Zorg dus ook hier ervoor dat de belangrijkste informatie in beeld is voordat iemand doorklikt naar de website, maar overdrijf het niet. De tekst in een banner moet snel scanbaar zijn (denk aan onderwerp, locatie, tijd) want een lange tekst wordt niet gelezen. Zorg er ook voor dat je banner een call-to-action bevat. Deze kan je aanpassen op de fase waarin de doelgroep zich bevindt, zo kan in de see fase een learn more call to action gebruikt worden zoals ook LinkedIn dat in bovenstaande voorbeeld gedaan heeft. Voor de do fase zal je waarschijnlijk een call-to-action als “Schrijf je in” of “Koop je tickets” gebruiken. Een stap voor stap uitleg over het opzetten van een GDN campagne kan je hier vinden.
Tot slot
Naast deze kanalen en de genoemde strategie zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden (andere display netwerken, sociale media of bijvoorbeeld een mailing), maar waarschijnlijk kan je hier al een heel eind mee komen. Ook in de niet betaalde kanalen liggen kansen om je verkoop toe te laten nemen, lees daarover onze eerdere blog ticketverkoop vergroten. Mocht het je allemaal toch nog wat lastig lijken, of wil je het allemaal wat uitgebreider aanpakken? Kijk dan eens naar een online advertising training of schakel toch een bureau in om je campagnes op te zetten.